19 10-2011
Ostatnia szansa na odwiedzenie Gastro Hotel
W dniach od 26 do 28 października w Bydgoszczy odbędą się ostatnie w tym roku targi Gastro Hotel. Na naszym blogu mogliście znaleźć relację z wrocławskiej edycji tych targów (kliknij tu). Teraz pragniemy zaprosić wszystkich zainteresowanych tematyką gastronomii i hotelarstwa do Bydgoszczy.
Miło nam przy tej okazji przypomnieć, że portal SaleBiznesowe.pl objął medialny patronat nad tymi Targami.
A oto kilka atrakcji, które zostały przygotowane przez organizatorów:
1) Kuchnia Mistrzów
Wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Kujaw i Pomorza organizatorzy zapraszają na dyskusję o gastronomi, hotelarstwie i najnowszych trendach rynkowych wszystkie osoby, które są zawodowo związane z branżą HoReCa. W szczególności kucharzy, przedstawicieli organizacji kulinarnych, restauratorów oraz hotelarzy. "Kuchnia mistrzów" to doskonała platforma wymiany myśli, komunikacji i transakcji biznesowych. Dla wszystkich uczestników przewidziany jest wykwintny poczęstunek.
[caption id="attachment_1285" align="aligncenter" width="224" caption="Źródło: materiały prasowe Gastro Hotel"][/caption]
2) Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach
Sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach ma swe korzenie w krajach azjatyckich. Z roku na rok w naszym kraju przybywa pasjonatów tej formy dekoracji. Efektownie wyrzeźbione owoce i warzywa przyciągają wzrok i zaskakują precyzją wykonania. Wszystkich zainteresowanych wprowadzeniem carvingu w stałe kanony sztuki kulinarnej do swoich lokali zapraszamy na pokazy Akademii Carvingu. To już ostatnia szansa, by zobaczyć tego typu dzieła!
[caption id="attachment_1288" align="aligncenter" width="300" caption="Źródło: Materiały prasowe Gastro Hotel"][/caption]
3) Zbójnickie smakowanie
Zbójnicy posiadali pewien charakterystyczny jadłospis oraz określony sposób przyrządzania i spożywania potraw, wspólny na terenie całych polskich Karpat, a także, z niewielkimi różnicami, na pozostałym obszarze karpackim. Rodzaj spożywanych potraw, sposób ich przyrządzania i konsumpcji był rezultatem określonych warunków życia zbójników.
Więcej o pasjonujących zwyczajach i historii zbójników dowiecie się Państwo podczas targów od Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
[caption id="attachment_1290" align="aligncenter" width="200" caption="Źródło: Materiały prasowe Gastro Hotel"][/caption]
4) Szkolenia
Tematyka przygotowanych szkoleń to:
- Pokój hotelowy wraz z łazienką – profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa
- Techniki obsługi przyjęć okolicznościowych w gastronomi
- Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
- Wino w gastronomii
- Savoir vivre - dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości