O targach Gastro-Hotel we Wrocławiu słów kilka
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zdrowie i uroda w potrawach kuchni dolnośląskiej
Pierwszym krokiem ku poprawie twojego życia i zdrowia będzie oglądniecie pokazu gotowania przygotowanego przez wrocławskich szefów kuchni. O dobrej i złej żywności odpowiedzą wam szefowie kuchni Zbigniew Koźlik i Grzegorz Pomietło. Zaprezentują nowoczesne techniki gotowania, pozwalające zachować smaki i wartości odżywcze w dobrych produktach żywnościowych. Pokażą jak łączyć różne produkty żywnościowe- czyli unikać pewnych grup żywnościowych w tym samym czasie. Szefowie kuchni udzielą krótkich wskazówek, które pozwolą odmienić całkowicie Wasze życie.BESKIDZKIE SMAKOWANIE
Beskidzki Klub Kulinarny z siedzibą w Skoczowie współpracuje z dużym sukcesem z Gromadą Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu. Prezesi tych stowarzyszeń Wiesław Wróblewski i Jan Sztefek konsultują swoje plany i realizują z powodzeniem wiele przedsięwzięć. Szczególnie promocję baraniny i jagnięciny. Wiesław Wróblewski wraz z kucharzami z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, zapraszają na pokazy i degustację dań z jagnięciny i baraniny oraz tradycyjnych dań kuchni beskidzkiej.Spotkajmy się w Kreatywnej Kuchni Mistrzów
Kreatywna Kuchnia Mistrzów to wydarzenie, w którego realizacji biorą udział organizatorzy Gastro-Hotel, firmy związane z branżą HoReCa, lokalne Stowarzyszenia kucharzy, gastronomów i cukierników oraz szkoły gastronomiczne. Idea przedsięwzięcia zakłada stworzenie na terenie targów prawdziwej, w pełni funkcjonującej restauracji. Gościom pozwala to na obserwacje najwybitniejszych szefów kuchni, którzy przygotowują dla nich dania „na żywo”. Jednocześnie możliwa jest prezentacja funkcjonowania poszczególnych urządzeń, najnowszych trendów w aranżacji stołów, nowoczesnych zastaw oraz sposobów serwowania dań.Kuchnia Mistrzów będzie wydzielona strefą, której przygotowana przez przedstawicieli Zamku w Krasiczynie aranżacja, przeniesie zaproszonych gości w zamkowy świat, stając się tłem wykwintnej kuchni.
MUSZTRA MŁODYCH KELNERÓW
Podczas wrocławskiej edycji Gastro-Hotel wszyscy odwiedzający będą mogli podziwiać niecodzienny pokaz- musztrę kelnerską. Rolę dyrygenta wypełni Mariusz Papuga, a swoimi kelnerskimi umiejętnościami popisywać się będą uczniowie ZSG we Wrocławiu. W programie przewidziano prezentację obsługi lanchu biznesowego oraz tak zwany Barok Serwis.
SZKOLENIA Na targach Gastro-Hotel we Wrocławiu 3 – 5 października czeka na gastronomów i hotelarzy wiele ciekawych pokazów oraz szkoleń, m.in. dla menagerów, pokojowych, kelnerów, kierowników sali oraz kucharzy.
- Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
- Przyjęcia okolicznościowe w gastronomii –współczesne trendy
- Wino w gastronomii
-
Bezpieczeństwo żywności z elementami zasad systemu HACCP
- Pokój hotelowy wraz z łazienką – profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa
-
Jak zapewnić efektywne działanie placówki hotelarsko-gastronomicznej
- Savoir-vivre – dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości
(konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski)
Program
WROCŁAW 3 – 5 października 2012 ŚRODA 3 października 2012 1000 – 1700 1000 – uroczyste rozpoczęcie targów 1030 – pokaz kulinarny wrocławskich szefów kuchni Zbigniewa Koźlika i Grzegorza Pomietło – Zdrowie i uroda w potrawach kuchni dolnośląskiej 11 00 – 13 00 szkolenie z certyfikatem z Zakresu bezpieczeństwa żywności z elementami zasad systemu HACCP 1115 – 1245 Savoir-vivre – dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości – szkolenie (płatne) 1130 – pokaz Musztry Młodych Kelnerów – „Business Lunch” 1200 – pokaz kulinarny Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – Dania z beskidzkiego szlaku 1300 – pokaz Musztry Młodych Kelnerów – „Barock Serwis” 1330 – Jak zapewnić efektywne działanie placówki hotelarsko gastronomicznej- indywidualne konsultacje (płatne) 1700 – zakończenie targów CZWARTEK 4 października 2012 1000 – 1700 1000 – konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo-cateringowe z ryb i owoców morza 1030 – 1200 Przyjęcia okolicznościowe w gastronomii -współczesne trendy - szkolenie (płatne) 11 30 – 13 30 szkolenie z certyfikatem z Zakresu bezpieczeństwa żywności z elementami zasad systemu HACCP 1230 – Pokój hotelowy wraz z łazienką –profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa – pokaz 1330 – 1500 Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii - szkolenie dla kadry menadżerskiej (płatne) 1530 – Jak zapewnić efektywne działanie placówki hotelarsko gastronomicznej- indywidualne konsultacje (płatne) PIĄTEK 5 października 2012 1000 – 1500 1000 – konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo-cateringowe z ryb i owoców morza w kategorii Szkoły 1000 – 1130 - Przyjęcia okolicznościowe w gastronomii -współczesne trendy - warsztaty dla szkół (płatne) 1030– 1330 – Wino w gastronomii – kurs Centrum Kształcenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko-Gastronomicznych (płatne) 1100 – konkurs Stół dobrze nakryty- aranżacja i obsługa stołu okolicznościowego 1200 – Pokój hotelowy wraz z łazienką –profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa – pokaz 1245 – 1400 Savoir-vivre – dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości – szkolenie (płatne) 1400 – ogłoszenie wyników konkursów *Organizator zastrzega sobie prawo zmian w programie targów Szczegółowy program znajdziecie Państwo na www.gastro-hotel.pl