Targi Regionalia z kulinarnymi atrakcjami
Pokazy gotowania, smakowite degustacje, ekologiczne warsztaty i rozmaite konkursy – to atrakcje, które będą czekać na uczestników III Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia. Wydarzenie odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Targi Regionalia to największa tego typu inicjatywa w stolicy poświęcona zdrowej żywności oraz wyrobom wytwarzanym w oparciu o tradycyjne receptury z Polski i zagranicy. Przez trzy dni będzie można zapoznawać się z tradycyjnymi specjałami z różnych części Polski i świata. Lokalni producenci kusić będą aromatycznymi serami, wyśmienitymi wędlinami, przetworami, konfiturami czy nawet regionalnymi trunkami. Nie zabraknie też ekologicznych wyrobów rzemieślniczych, ręcznie robionej biżuterii i kosmetyków naturalnych.
Oprócz smakowitych degustacji, jakie przygotują na stoiskach lokalni wytwórcy, nie zabraknie również konkursowych zmagań czy pokazów gotowania, z kolei dla najmłodszych uczestników targów przygotowano wiele zabaw. Odbędą się także merytoryczne prelekcje. W ramach Akademii Biokuriera będzie można pozyskać wiedzę w zakresie oznakowania żywności, kreowania marki dla produktów ekologicznych, tradycyjnych i lokalnych.
Trzeciej edycji spotkania towarzyszą Targi Agroturystyka promujące przyrodnicze bogactwo polskiej wsi. W ramach imprezy do wypoczynku na łonie natury w tym roku zachęcać będą m.in. gospodarstwa agroturystyczne i pokoje gościnne. Regionalne atrakcje przedstawią też lokalne grupy działania z różnych stron kraju.