19 Mar, 2013
w Aktualności
Targi EuroGastro 2013 – najważniejsze wydarzenie branży HoReCa już jutro
Już jutro rozpoczynają się XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które stanowią najważniejsze wydarzenie dla branży HoReCa. Organizator, firma MT Targi Polska szacuje, że targi odwiedzi około 20 tys. branżowych klientów z Polski i zagranicy. Impreza wystawiennicza będzie trwała 3 dni, tj. 20-22 marca 2013, a odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.
Targi EuroGastro już od 16 lat są miejscem spotkań i wszechstronnej prezentacji oferty sektora HoReCa. Ich ideą jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii, dzięki czemu w jednym miejscu można zobaczyć i nabyć wszystko, co jest potrzebne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. To najważniejsze dla branży HoReCa wydarzenie objął patronatem honorowym Janusz Piechociński, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki.
Kompleksowa oferta
Odwiedzający targi będą mogli zapoznać się z ofertą wystawców w zakresie następujących sektorów tematycznych: „Drink & bar” – nowy sektor, w którym prezentowana będzie oferta alkoholi mocnych, win, piw, sprzętu i akcesoriów, a także produkty niezbędne do przyrządzania drinków; sprzętu, mebli i akcesoriów do kompleksowego wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji; żywności i napojów dla gastronomii; pełnego zakresu urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy; wyposażenia sal restauracyjnych i barów.
Mistrzowskie praktyki
Targi EuroGastro to wydarzenie, które umożliwia zapoznanie się z najlepszymi praktykami kulinarnymi, a swoje doświadczenie w trakcie pokazów zaprezentują cenione osobowości.
Pierwszego dnia odbędzie się organizowany przez Teo Vafidisa Festiwal Kuchni Greckiej mający na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej oraz oryginalnych regionalnych receptur. Inauguracji Festiwalu dokona ambasador Grecji w Polsce Pani Tasia Athanasiu oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce Pan Andreas Zenonos. Z kolei piąta jubileuszowa edycja Polskiego Festiwalu Carvingu to okazja do poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.
Drugiego dnia targów, tj. 21 marca, Robert Sowa poprowadzi jubileuszową piątą edycję swojego autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2013”. Celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.
Marcin Budynek trzeciego dnia targów poprowadzi pokazy kulinarne związane z zyskującym coraz większą popularność kierunkiem Slow Food. Przybliży on zagadnienia tej filozofii oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Odbędą się także pokazy tradycyjnych dań z użyciem produktów regionalnych przygotowanych w nowoczesnych aranżacjach. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię Podlasia.
Sztuka parzenia kawy i pokazy cukiernicze
Ważny element targów stanowi sektor kawowy, gdzie poza nowościami produktowymi i sprzętowymi odbędą się także konkursy oraz pokazy baristyczne, tj. V Olimpiada Kawy® organizowana przez firmę Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz V Mistorzstwa Polski „Cup Tasting”. Na targach nie zabraknie też części cukierniczej, w której każdego dnia będzie można poznać sposoby przyrządzania słodkości i deserów, a także posmakować cukierniczych specjałów w mini kawiarni T. Deker Patissier & Chocolatier. Codziennie będą odbywały się pokazy sztuki cukierniczej, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. jak zrobić wspaniały deser w oparciu o kawę oraz w jaki sposób wyróżnić lokal na tle konkurencji przygotowując efektowne i nieskomplikowane desery.
Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013
W trakcie targów poznamy także finalistów trzeciej edycji konkursu „Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013”. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów prezentowanych na targach, tym samym tytuł będzie poświadczać wysoką jakość w branży HoReCa. Odznaczenie w postaci unikatowego logo przyznawane jest przez niezależne Jury, w skład którego wchodzą eksperci sektora gastronomicznego, m.in. znani szefowie kuchni oraz restauratorzy. Tytuł będzie wspierać nagrodzonych przez cały rok, gdyż mogą oni sygnować nim zwycięskie produkty jako godne polecenia i zaufania.
Spora dawka branżowej wiedzy
Organizator EuroGastro zapewnia także szeroki wachlarz szkoleń z zakresu audytowania, marketingu, budowania wizerunku oraz zarządzania lokalem gastronomicznym. W trakcie targów odbędą się 4 konferencje o zróżnicowanej tematyce. Specjaliści z firmy AF Media poprowadzą szkolenie pt. „Audyt restauracji – niezbędny w każdym lokalu” oraz warsztat pt. „Jak umiejętnie przygotować kalendarz promocji lokalu”. Z kolei eksperci z SGGW poprowadzą seminarium pt. „Wybrane aspekty strategii marketingowej lokalu gastronomicznego”. Natomiast Food Service Magazyn HoReCa wraz z Agnieszką Małkiewicz HoReCa Communications przybliżą tematykę budowania wizerunku lokalu w trakcie konferencji pt. „Aranżuj, gotuj, zarabiaj, czyli jak z sukcesem wykreować restaurację…”.
Dogodny dojazd
Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.
Rejestracja online została już zakończona. Przedstawiciele sektora gastronomicznego mogą dokonać rejestracji na miejscu.
INFORMACJA PRASOWA
Targi EuroGastro już od 16 lat są miejscem spotkań i wszechstronnej prezentacji oferty sektora HoReCa. Ich ideą jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii, dzięki czemu w jednym miejscu można zobaczyć i nabyć wszystko, co jest potrzebne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. To najważniejsze dla branży HoReCa wydarzenie objął patronatem honorowym Janusz Piechociński, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki.
Kompleksowa oferta
Odwiedzający targi będą mogli zapoznać się z ofertą wystawców w zakresie następujących sektorów tematycznych: „Drink & bar” – nowy sektor, w którym prezentowana będzie oferta alkoholi mocnych, win, piw, sprzętu i akcesoriów, a także produkty niezbędne do przyrządzania drinków; sprzętu, mebli i akcesoriów do kompleksowego wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji; żywności i napojów dla gastronomii; pełnego zakresu urządzeń i produktów do profesjonalnego parzenia i serwowania kawy; wyposażenia sal restauracyjnych i barów.
Mistrzowskie praktyki
Targi EuroGastro to wydarzenie, które umożliwia zapoznanie się z najlepszymi praktykami kulinarnymi, a swoje doświadczenie w trakcie pokazów zaprezentują cenione osobowości.
Pierwszego dnia odbędzie się organizowany przez Teo Vafidisa Festiwal Kuchni Greckiej mający na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej oraz oryginalnych regionalnych receptur. Inauguracji Festiwalu dokona ambasador Grecji w Polsce Pani Tasia Athanasiu oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce Pan Andreas Zenonos. Z kolei piąta jubileuszowa edycja Polskiego Festiwalu Carvingu to okazja do poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.
Drugiego dnia targów, tj. 21 marca, Robert Sowa poprowadzi jubileuszową piątą edycję swojego autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2013”. Celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.
Marcin Budynek trzeciego dnia targów poprowadzi pokazy kulinarne związane z zyskującym coraz większą popularność kierunkiem Slow Food. Przybliży on zagadnienia tej filozofii oraz zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne. Odbędą się także pokazy tradycyjnych dań z użyciem produktów regionalnych przygotowanych w nowoczesnych aranżacjach. Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych przedstawią nowoczesną kuchnię Podlasia.
Sztuka parzenia kawy i pokazy cukiernicze
Ważny element targów stanowi sektor kawowy, gdzie poza nowościami produktowymi i sprzętowymi odbędą się także konkursy oraz pokazy baristyczne, tj. V Olimpiada Kawy® organizowana przez firmę Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz V Mistorzstwa Polski „Cup Tasting”. Na targach nie zabraknie też części cukierniczej, w której każdego dnia będzie można poznać sposoby przyrządzania słodkości i deserów, a także posmakować cukierniczych specjałów w mini kawiarni T. Deker Patissier & Chocolatier. Codziennie będą odbywały się pokazy sztuki cukierniczej, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. jak zrobić wspaniały deser w oparciu o kawę oraz w jaki sposób wyróżnić lokal na tle konkurencji przygotowując efektowne i nieskomplikowane desery.
Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013
W trakcie targów poznamy także finalistów trzeciej edycji konkursu „Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013”. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów prezentowanych na targach, tym samym tytuł będzie poświadczać wysoką jakość w branży HoReCa. Odznaczenie w postaci unikatowego logo przyznawane jest przez niezależne Jury, w skład którego wchodzą eksperci sektora gastronomicznego, m.in. znani szefowie kuchni oraz restauratorzy. Tytuł będzie wspierać nagrodzonych przez cały rok, gdyż mogą oni sygnować nim zwycięskie produkty jako godne polecenia i zaufania.
Spora dawka branżowej wiedzy
Organizator EuroGastro zapewnia także szeroki wachlarz szkoleń z zakresu audytowania, marketingu, budowania wizerunku oraz zarządzania lokalem gastronomicznym. W trakcie targów odbędą się 4 konferencje o zróżnicowanej tematyce. Specjaliści z firmy AF Media poprowadzą szkolenie pt. „Audyt restauracji – niezbędny w każdym lokalu” oraz warsztat pt. „Jak umiejętnie przygotować kalendarz promocji lokalu”. Z kolei eksperci z SGGW poprowadzą seminarium pt. „Wybrane aspekty strategii marketingowej lokalu gastronomicznego”. Natomiast Food Service Magazyn HoReCa wraz z Agnieszką Małkiewicz HoReCa Communications przybliżą tematykę budowania wizerunku lokalu w trakcie konferencji pt. „Aranżuj, gotuj, zarabiaj, czyli jak z sukcesem wykreować restaurację…”.
Dogodny dojazd
Na targi będzie można dostać się pociągiem SKM oraz Kolei Mazowieckich z dworca Warszawa Śródmieście, Warszawa Wschodnia lub Warszawa Zachodnia. Stacja docelowa - Warszawa Gocławek - znajduje się w odległości około 700 metrów od Centrum MT Polska. Czas dojazdu pociągiem z centrum Warszawy do stacji docelowej nie powinien przekroczyć 20 minut.
Rejestracja online została już zakończona. Przedstawiciele sektora gastronomicznego mogą dokonać rejestracji na miejscu.
INFORMACJA PRASOWA