Tajlandia w Krakowie
Restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu przez cały listopad zaprasza na wyśmienite dania kuchni tajskiej.
Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia – przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.
W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników – jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal, pikantna papryka, curry, owoce morza.
W krakowskim Radisson Blu na kulinarną podróż do Tajlandii zapraszają tajski Szef Kuchni Pongthep Aroonsang oraz Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu.
„Tajskie smakołyki serwujemy w restauracji Milk&Co przez cały listopad. Można spróbować ich ‘a la carte’ lub w formie naszego bufetu Surf&Turf, gdzie tajskie dania podajemy w towarzystwie świeżych ryb, owoców morza oraz doskonale przyrządzonych mięs” – mówi Piotr Pabisiak.
W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką łączenia pięciu smaków – kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. W tajskich przepisach nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność, jednak ta swoboda wymaga ogromnego doświadczenia!
W menu ułożonym dla Radisson Blu Kraków przez Pngthep Aroonsanga znalazły się takie przysmaki jak:
Kurczak Satay z sosem arachidowym, Smażone krewetki w panko z słodkim sosem chilli, Kwaśno-pikantna zupa z krewetkami, Zupa z kurczaka w mleku kokosowym, Zielone curry z kurczakiem, Wołowina smażona z nerkowcami, Ryba z słodkim Tamarin i sosem chilli, Warzywa smażone z grzybami shitake oraz sosem ostrygowym, Dynia w mleku kokosowym, Mus po tajsku z kukurydzą.
INFORMACJA PRASOWA