Świąteczna oprawa w hotelu
Stworzenie świątecznego nastroju to nie lada wyzwanie, szczególnie dla hotelu. Odpowiednie dekoracje to nieodzowny element aranżacji wnętrz w tym wyjątkowym czasie. Pamiętać jednak należy, by do przyozdabiania obiektu podejść racjonalnie i nie przesadzić, bo zamiast wspaniałej, świątecznej atmosfery, możemy stworzyć chaos. O tym, jakimi zasadami kierować się, aranżując hotel na święta mówi Małgorzata Kot z Z-Hotel Business & Spa z Otwocka.
Pierwsza zasada, jaką należy się kierować dekorując obiekt hotelowy na Święta, to dopasowanie wystroju do charakteru miejsca. W hotelach w stylu regionalnym czy staropolskim doskonale sprawdzą się tradycyjne dekoracje, takie jak żywa choinka, ręcznie malowane bombki, wykorzystanie suszonych owoców czy słomy. Najlepsze kolory w takich obiektach to zieleń, biel, czerwień i złoto. Natomiast w eleganckich hotelach, utrzymanych w stylu glamour dobrze jest postawić na jedną zdecydowaną barwę przewodnią np. złoto, fiolet lub czerwień. W takich wnętrzach dobrze sprawdzą się także sztuczne drzewka i gałązki w nietypowych kolorach oraz ozdoby z kryształków. Z kolei hotele nowoczesne powinny postawić na minimalizm. Ozdoby mogą być wykonane z niekonwencjonalnych materiałów np. pleksi czy filc. Tu także dobrze jest postawić na charakterystyczne kolory jak seledyn, pomarańcz czy żółć.
Tworząc świąteczną aranżację w hotelu należy również pamiętać, by nie przesadzić z ilością ozdób. Dekoracje powinny się pojawić w miejscach ogólnodostępnych dla gości, czyli hol, recepcja i restauracja. Lepiej zrezygnować z ozdób w pokojach, gdyż nie każdy z gości może obchodzić święta. Najlepiej przyozdabiać pokoje na życzenia gościa i mieć na tę okoliczność przygotowane kilka specjalnych dekoracji. Jeśli chodzi o aranżację części wspólnej hotelu, to z pewnością najważniejsza będzie choinka, która powinna stanąć w głównym holu, być duża i dobrze widoczna dla wchodzących. Można również pokusić się o dekorację lady recepcji, ale tylko wtedy, gdy jest ona dostatecznie długa i szeroka, by ozdoby nie przeszkadzały gościom i pracownikom. Dobrym miejscem na świąteczne dekoracje jest także hotelowa restauracja, w której stoły możemy przyozdobić tradycyjnymi stroikami lub bardziej awangardowymi aranżacjami w szklanych wazonach. Pamiętajmy także o części zewnętrznej obiektu. Tu doskonale sprawdzi się np. szpaler z choinek udekorowanych lampkami.
Szykując hotel na Święta, należy pamiętać, że nie tylko dekoracje tworzą świąteczną atmosferę. Warto postawić również na odpowiednią oprawę muzyczną w tle, a całość dopełnią kojarzące się ze Świętami zapachy pomarańczy, imbiru, cynamonu czy goździków. I nie zapominajmy, że magia Świąt opiera się przede wszystkim na serdecznych relacjach międzyludzkich, o które w tym szczególnym czasie powinien zatroszczyć się personel hotelu.
INFORMACJA PRASOWA