19 Jul, 2011
w Aktualności
Stanisław Bobowski – nowy Szef Kuchni w Radisson Blu Kraków
Od lipca tego roku hotel Radisson Blu w Krakowie ma nowego Szefa Kuchni. Został nim Stanisław Bobowski – doskonały kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Jaki jest jego pomysł na kuchnię krakowskiego hotelu?
Nowy Szef Kuchni krakowskiego hotelu, Stanisław Bobowski, trafił do 5-gwiazdkowego Radisson Blu prosto z Wielkiej Brytanii. Przez kilka lat zajmował tam stanowisko Zastępcy Szefa Kuchni w hotelu Royal Bristol Marriott, a następnie, jako jedyny Polak w Anglii – stanowisko Szefa Kuchni hotelu Marriott w Swindon. Wcześniej przez 6 lat pracował na luksusowych statkach pasażerskich linii Princess Cruises, które na rejsy po całym świecie – od Alaski po Malediwy – zabierały nawet 2600 pasażerów. Na statkach serwowano tylko świeże dania w standardzie najlepszych hoteli.
Jak wspomina Stanisław Bobowski – „Okres pływania na statkach, był dla mnie wielką szkołą gotowania i życia, bo zaczynając tam pracę jako asystent kucharza i kończąc jako Pierwszy Kucharz byłem już inną osobą – świadomą swoich umiejętności i nie bojącą się nowych wyzwań”.
Nowy Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków ma wspaniałe doświadczenie zawodowe, a do tego kulinarny zapał, setki pomysłów na swoja pracę i otwarty umysł. Co ciekawe, zanim po jedenastu latach pracy za granicą wrócił do Polski, był współzałożycielem i honorowym Wice-Prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników na Wyspach Brytyjskich.
Jaki jest jego pomysł na kuchnię krakowskiego hotelu Radisson Blu?
Po pierwsze klasyka najlepszych polskich smaków. Nowy Szef jest przekonany, że Polska jest krajem pełnym doskonałych produktów, które przez nas samych nie zawsze są doceniane. „Nasza jagnięcina jest równie dobra jak ta z Nowej Zelandii, a naszych regionalnych serów śmiało mogliby pozazdrościć nam Francuzi i Włosi” – mówi Bobowski wymieniając niektóre przykłady. „Zamiast sprowadzać takie produkty zamrożone z zagranicy doceńmy raczej te produkowane lokalnie ze względu na ich świetny smak i świeżość. Naprawdę możemy się nimi chwalić” – dodaje. Uważa, że należy pomagać lokalnym producentom, oraz że zadaniem Szefa Kuchni jest poznać ludzi od których zamawia produkty, tak by miał pewność otrzymania produktów najwyższej jakości.
Nowy Szef Kuchni krakowskiego hotelu, Stanisław Bobowski, trafił do 5-gwiazdkowego Radisson Blu prosto z Wielkiej Brytanii. Przez kilka lat zajmował tam stanowisko Zastępcy Szefa Kuchni w hotelu Royal Bristol Marriott, a następnie, jako jedyny Polak w Anglii – stanowisko Szefa Kuchni hotelu Marriott w Swindon. Wcześniej przez 6 lat pracował na luksusowych statkach pasażerskich linii Princess Cruises, które na rejsy po całym świecie – od Alaski po Malediwy – zabierały nawet 2600 pasażerów. Na statkach serwowano tylko świeże dania w standardzie najlepszych hoteli.
Jak wspomina Stanisław Bobowski – „Okres pływania na statkach, był dla mnie wielką szkołą gotowania i życia, bo zaczynając tam pracę jako asystent kucharza i kończąc jako Pierwszy Kucharz byłem już inną osobą – świadomą swoich umiejętności i nie bojącą się nowych wyzwań”.
Nowy Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków ma wspaniałe doświadczenie zawodowe, a do tego kulinarny zapał, setki pomysłów na swoja pracę i otwarty umysł. Co ciekawe, zanim po jedenastu latach pracy za granicą wrócił do Polski, był współzałożycielem i honorowym Wice-Prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników na Wyspach Brytyjskich.
Jaki jest jego pomysł na kuchnię krakowskiego hotelu Radisson Blu?
Po pierwsze klasyka najlepszych polskich smaków. Nowy Szef jest przekonany, że Polska jest krajem pełnym doskonałych produktów, które przez nas samych nie zawsze są doceniane. „Nasza jagnięcina jest równie dobra jak ta z Nowej Zelandii, a naszych regionalnych serów śmiało mogliby pozazdrościć nam Francuzi i Włosi” – mówi Bobowski wymieniając niektóre przykłady. „Zamiast sprowadzać takie produkty zamrożone z zagranicy doceńmy raczej te produkowane lokalnie ze względu na ich świetny smak i świeżość. Naprawdę możemy się nimi chwalić” – dodaje. Uważa, że należy pomagać lokalnym producentom, oraz że zadaniem Szefa Kuchni jest poznać ludzi od których zamawia produkty, tak by miał pewność otrzymania produktów najwyższej jakości.