14 Nov, 2011
w Aktualności
Mistrz Polski Sommelierów już znany!
5 listopada w stołecznym MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbył się finał Mistrzostw Polski Sommelierów. Ich zwycięzcą został Paweł Demianiuk, na co dzień pracujący w restauracji Amber Room.
Najlepsi polscy sommelierzy rywalizowali w trzech konkurencjach:
Wszystkie zadania wykonywali na scenie, przed publicznością. Zwycięzca, Paweł Demianiuk pracuje warszawskiej restauracji Amber Room. Drugie miejsce zajął Paweł Białęcki z restauracji InAzia z sopockiego Hotelu Sheraton, trzecie Andrzej Strzelczyk z La Rotisserie, ze stołecznego hotelu La Regina.
Ogólnopolski turniej sommelierów, organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jest stałym punktem w kalendarzu polskich imprez branżowych, a także eliminacją do zawodów międzynarodowych. Krajowi finaliści uczestniczą w Mistrzostwach Europy i Świata, organizowanych przez Association de la Sommellerie Internationale – ASI, do którego należy polskie Stowarzyszenie. Celem organizowanych przez Stowarzyszenie zawodów jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy, a także umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią.
Strategicznym partnerem tegorocznych zawodów była firma Makro Cash & Carry Polska, a markami patronującymi turniejowi: Acqua Panna i S. Pellegrino – włoskie wody mineralne.
Źródło: horeca.pl
Najlepsi polscy sommelierzy rywalizowali w trzech konkurencjach:
- -obsłudze klientów w restauracji i dopasowywaniu win do gotowego menu,
- - dekantacji wina
- oraz opisowej degustacji win.
Wszystkie zadania wykonywali na scenie, przed publicznością. Zwycięzca, Paweł Demianiuk pracuje warszawskiej restauracji Amber Room. Drugie miejsce zajął Paweł Białęcki z restauracji InAzia z sopockiego Hotelu Sheraton, trzecie Andrzej Strzelczyk z La Rotisserie, ze stołecznego hotelu La Regina.
Ogólnopolski turniej sommelierów, organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jest stałym punktem w kalendarzu polskich imprez branżowych, a także eliminacją do zawodów międzynarodowych. Krajowi finaliści uczestniczą w Mistrzostwach Europy i Świata, organizowanych przez Association de la Sommellerie Internationale – ASI, do którego należy polskie Stowarzyszenie. Celem organizowanych przez Stowarzyszenie zawodów jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy, a także umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią.
Strategicznym partnerem tegorocznych zawodów była firma Makro Cash & Carry Polska, a markami patronującymi turniejowi: Acqua Panna i S. Pellegrino – włoskie wody mineralne.
Źródło: horeca.pl