Mazurkas Catering 360° prezentuje kunszt polskiej sztuki kulinarnej podczas 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w Krakowie
Mazurkas Catering 360° lider usług cateringowych w Polsce troszczy się o obsługę cateringową podczas uroczystości w ramach 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, odbywającej się w dniach 2 -12 lipca w Krakowie. Gośćmi honorowymi gali inauguracyjnej na Wawelu byli Prezydent RP Andrzej Duda, Dyrektor Generalna UNESCO Irina Bokova oraz Wicepremier i Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński.
Nad realizacją 41. sesji UNESCO czuwa Agencja Berm. Doświadczony zespół Mazurkas Catering 360° zajął się przygotowaniem uroczystej kolacji na Wawelu, która była inauguracją całego wydarzenia. Na ceremonii pojawili się znamienici goście: Prezydent RP Andrzej Duda, Dyrektor Generalna UNESCO Irina Bokova, Wicepremier i Minister Kulturyi Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński oraz 900 delegatów z 21 krajów członkowskich oraz z ponad 100 innych krajów. Kolacja została zaserwowana zgodnie z protokołem dyplomatycznym. Menu oparte było na daniach polskiej kuchni wzbogaconych elementami kuchni fusion. Zgromadzonych Gości zachwycały wykwintne dania takie jak: polędwica cielęca z trawą żubrową na sosie z czerwonego wina i czarnej porzeczki, złotopstrąg rolowany z liśćmi botwinki na szpadkach w cytrynowo-winnym sosie, czy gęś z orzechami laskowymi aromatyzowana jarzębiakiem i serwowana z galaretką z czerwonego wina.
W drugim dniu 41. sesji UNESCO Mazurkas Catering 360° zadbał o obsługę cateringową wieczornego spotkania w Sukiennicach. Dla 150 gości, w tym dla Wicepremiera i Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego przygotowano uroczystą kolację, która zaprezentowała Gościom z całego świata kunszt polskiej sztuki kulinarnej w wykonaniu Mistrzów Kuchni Mazurkas Catering 360°.
Oprócz obsługi wieczornych spotkań na Wawelu i w Sukiennicach Mazurkas Catering 360° Zatroszczył się także o całodniową, kompleksową obsługę cateringową dla 150 osób podczas 3 spotkań plenarnych w Muzeum Miasta Krakowa. Na zakończenie 41. sesji, 11 lipca Mazurkas Catering 360°przygotuje uroczysty koktajl dla 500 osób w Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie.
„ Jesteśmy zaszczyceni, że po raz kolejny mogliśmy obsługiwać wydarzenie tak wysokiej rangi" – mówi Michał Kozak, Dyrektor Generalny Mazurkas Catering 360°. „Cieszy nas, że podczas tak ważnego dla kultury i dziedzictwa narodowego wydarzenia mogliśmy ponownie promować polską kuchnię. Po zeszłorocznym Szczycie NATO, którego obsługą na wyłączność zajęliśmy się na PGE Narodowym, Sesja UNESCO jest dla nas kolejną ważną i prestiżową realizacją na szczeblu dyplomatycznym" – dodaje Michał Kozak.
Organizatorem 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa z ramienia polskiego rządu jest Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, które przygotowuje ją we współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych, Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz władzami miasta Kraków i Polskim Komitetem do spraw UNESCO. Organizatorem wykonawczym i koordynatorem Sesji w imieniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Po raz pierwszy w historii to właśnie Polska jest gospodarzem tego wydarzenia. Sesja Komitetu Światowego Dziedzictwa to 11 dni obrad, 130 oficjalnych delegacji oraz 3000 gości z ponad 190 krajów.
INFORMACJA PRASOWA
Zdjęcie: źródło Mazurkas Catering 360.