9 Feb, 2011
w Aktualności
Kulinarna sztuka Chin w Radisson Blu Hotel, Kraków
Kulinarna sztuka Chin w Radisson Blu Hotel, Kraków
We czwartek 3 lutego Chińczycy powitali swój Nowy Rok – rok królika. Tego samego dnia Hotel Radisson Blu w Krakowie otworzył chiński bufet Surf&Turf. Gong Bao, Yo Xang, sajgonki i inne smakowitości przyrządzają tu w lutym Xu Xi – Szef Kuchni z Chin oraz Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu.
„Kuchnię chińską uwielbiam za wyjątkowy smak i za pikanterię! – mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu. „Najbardziej smakuje mi kurczak Gong Bao oraz absolutnie wyjątkowe bakłażany Yo Xang - kto spróbuje ich choć raz tego nie trzeba będzie przekonywać, że nikt na świecie nie potrafi porzygotować bakłażana lepiej niż Chińczycy” – dodaje z uśmiechem. Jednak chińska sztuka kulinarna to nie tyko yo Xang i Gong Bao. Kuchnia tego kraju ma ma bardzo długą i złożoną historię – w jej skłąd wchodzi ponad 10 tysięcy różnych przepisów, kazde o wyjątkowym smaku. W przyrządzaniu potraw chiński kucharz dąży do zachowania harmonii Yin i Yang – mękiego i żeńskiego pierwiastka świata. Chińczycy uważają, że warzywa i owoce – jako odpowiedniki Yin chłodzą organizm i odżywiają jego „żeński” pierwiastek. „Męski” pierwiastek Yang posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu „ognia”. Na czym polega ta harmonia? Na najsmaczniejszych przykładach zaprezentuje ją w lutym w krakowskim hotelu Radisson Blu Szef Kuchni z Chin - Xu Xi.
Oto jego przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka:
BAKŁAŻAN YO XANG -bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę
-papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
-ocet chiński
-sól
-chili świeża
-cukier kryształ
-olej sezamowy
-cebula kostka
-mąka pszenna
-olej
Sposób wykonania:
Pokrojonego bakłażana w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili, oleju sezamowego, Doprawić do smaku solą. Do przygotowanego sosu dodać paprykę, cebulę i bakłażana. Doprowadzić do wrzenia. Smacznego.
KURCZAK GONG BAO -filet z kurczaka pokrojony w kostkę
-orzeszki ziemne w łupince
-ogórek pokrojony w kostkę
-marchew pokrojona w kostkę
-chili świeże
-ocet chiński
-sos sojowy ciemny
-imbir siekany
-czosnek siekany
-cebula kostka
-olej
Sposób wykonania:
Rozgrzać mocno woka z olejem. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie na wpół surowy w środku. Wyjąć go z woka i przełożyć na sitko do odcedzenia. Do tego samego tłuszczu dodać marchew, chili, imbir, czosnek, cebulę. Obsmażyć wszystkie składniki. Dodać kurczaka orzeszki i ogórka. Doprawić sosem sojowym, octem chińskim. Smacznego.
„Kuchnię chińską uwielbiam za wyjątkowy smak i za pikanterię! – mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu. „Najbardziej smakuje mi kurczak Gong Bao oraz absolutnie wyjątkowe bakłażany Yo Xang - kto spróbuje ich choć raz tego nie trzeba będzie przekonywać, że nikt na świecie nie potrafi porzygotować bakłażana lepiej niż Chińczycy” – dodaje z uśmiechem. Jednak chińska sztuka kulinarna to nie tyko yo Xang i Gong Bao. Kuchnia tego kraju ma ma bardzo długą i złożoną historię – w jej skłąd wchodzi ponad 10 tysięcy różnych przepisów, kazde o wyjątkowym smaku. W przyrządzaniu potraw chiński kucharz dąży do zachowania harmonii Yin i Yang – mękiego i żeńskiego pierwiastka świata. Chińczycy uważają, że warzywa i owoce – jako odpowiedniki Yin chłodzą organizm i odżywiają jego „żeński” pierwiastek. „Męski” pierwiastek Yang posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu „ognia”. Na czym polega ta harmonia? Na najsmaczniejszych przykładach zaprezentuje ją w lutym w krakowskim hotelu Radisson Blu Szef Kuchni z Chin - Xu Xi.
Oto jego przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka:
BAKŁAŻAN YO XANG -bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę
-papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
-ocet chiński
-sól
-chili świeża
-cukier kryształ
-olej sezamowy
-cebula kostka
-mąka pszenna
-olej
Sposób wykonania:
Pokrojonego bakłażana w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili, oleju sezamowego, Doprawić do smaku solą. Do przygotowanego sosu dodać paprykę, cebulę i bakłażana. Doprowadzić do wrzenia. Smacznego.
KURCZAK GONG BAO -filet z kurczaka pokrojony w kostkę
-orzeszki ziemne w łupince
-ogórek pokrojony w kostkę
-marchew pokrojona w kostkę
-chili świeże
-ocet chiński
-sos sojowy ciemny
-imbir siekany
-czosnek siekany
-cebula kostka
-olej
Sposób wykonania:
Rozgrzać mocno woka z olejem. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie na wpół surowy w środku. Wyjąć go z woka i przełożyć na sitko do odcedzenia. Do tego samego tłuszczu dodać marchew, chili, imbir, czosnek, cebulę. Obsmażyć wszystkie składniki. Dodać kurczaka orzeszki i ogórka. Doprawić sosem sojowym, octem chińskim. Smacznego.