Kuchnia meksykańska taka jak w Meksyku W Radisson Blu Hotel, Kraków

Kuchnia meksykańska taka jak w Meksyku W Radisson Blu Hotel, Kraków
Kuchnia meksykańska to różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem, surowym krajobrazem i intensywnymi kolorami. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. We wrześniu zagościła w restauracji Milk&Co krakowskim Radissonie w swojej najlepszej, oryginalnej formie.

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a jednocześnie jej tradycyjna wersja jest w świecie bardzo mało znana. To dlatego, że dania kojarzone w Europie z etykietą „100% mexican” często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. „tex-mex”, czyli na daniach na wzór meksykański wykreowanych w Teksasie. W hotelu Radisson Blu można teraz skosztować prawdziwie meksykańskich potraw. Czyli jakich? W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę – dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao. Od pewnego czasu rozwija się w Meksyku styl gotowania polegający na przywróceniu na stoły przepisy babć i prababć, ale z dodatkiem czegoś nowego – na przykład halibut w tortilli z czosnkiem, chili, pomidorami i liściem bananowca. Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni Meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

„W Milk&Co zaprezentujemy prawdziwą kuchnię meksykańską z doskonałym, oryginalnym smakiem i południową pikanterią. By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana Trejo – Szefa Kuchni z Meksyku” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie. Niektóre meksykańskie potrawy, chociaż wywodzą się z konkretnych regionów, można spotkać w całym kraju. Inne mają wyłącznie lokalny charakter. Aby naprawdę poznać i polubić prawdziwą kuchnię meksykańską najlepiej zwiedzić Meksyk. Ale na co dzień nie trzeba jechać aż tak daleko by zjeść wyśmienitą kolację i dania rodem z Ameryki Środkowej. We wrześniu krakowska restauracja Milk&Co – znajdująca się w hotelu Radisson Blu – serwuje je w każdy czwartki, piątki i soboty w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.

Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:

Salpicon de res / Sałatka z wołowiny

Składniki
· 400 g gotowanej wołowiny
· 2 pokrojone w kostkę pomidory
· 1 pokrojona w kostkę cebula
· 10 cienko pokrojonych rzodkiewek
· Sok z 2 cytryn
· Posiekana kolendra
· Pokrojona sałata lodowa
· Sol, pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.

Tacos de pescado / Rybne Tacos

Składniki
· 500 g filetów z ryby (najlepiej halibut)
· 1 l oleju do smażenia
· Pszenna tortilla

Ciasto do ryby
· 200 g maki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 0.3 l piwa
· Chilli w proszku
· Papryka w proszku
· Sól, pieprz

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.

Garnisz
· Pokrojona biała kapusta
· 1 pokrojony pomidor
· 1 pokrojona cebula
· Kolendra
· Pokrojona rzodkiewka
Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Sos
· Majonez
· 1 łyżka chipotle pepper
· 1 łyżka białego octu
Wymieszaj wszystkie składniki razem

Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.

Mango con rompope / Mango z adwokatem

- Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół)
- Masło
- Brązowy cukier
- Cynamon
- Adwokat

Poktrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek.

INFORMACJA PRASOWA