Jak zostać gwiazdą hotelarstwa? Podsumowanie drugiej edycji akcji „Hotelowe Zawody” w Jastrzębiej Górze
Na czym polega praca w hotelarstwie? Jakie możliwości rozwoju stwarza? Czy to zawód odpowiedni dla mnie? – to tylko część pytań, na które odpowiedzi szukało prawie dwustu uczniów z ósmych klas szkół podstawowych podczas drugiej edycji akcji „Hotelowe Zawody”. Pomysłodawcą i organizatorem eventu są Primavera Hotele sp. z o.o., właściciel dwóch obiektów: Primavery oraz Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze.
Druga edycja akcji „Hotelowe Zawody” odbyła się 11 stycznia pod hasłem „Zostań Gwiazdą Hotelarstwa” i przyciągnęła liczną grupę uczniów ósmych klas szkół podstawowych z regionu. Akcja miała na celu zwiększenie świadomości na temat roli hotelarstwa oraz rozwoju turystyki.
Prezentacja szkół średnich, wymiana doświadczeń, goście specjalni
Wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do zapoznania się z ofertą branżowych szkół średnich. Współorganizatorami były trzy szkoły: Powiatowy Zespół Szkół w Kłaninie, Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie oraz Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Pucku, realizujące program nauczania ukierunkowany na dziedziny związane z hotelarstwem i gastronomią. „Hotelowe zawody” to również doskonała platforma wymiany doświadczeń zarówno z doświadczonymi specjalistami, jak i młodymi adeptami sztuki hotelarskiej – uczniami szkół średnich.
Podczas części oficjalnej uczestników przywitał Wicestarosta Powiatu Puckiego Tomasz Herrmann, który przybliżył temat rozwoju szkolnictwa zawodowego w Powiecie Puckim. Wydarzenie uświetniły wykłady prowadzone przez gości specjalnych. Swoim doświadczeniem i pasją podzielili się: Sebastian Cichy – kucharz i współwłaściciel restauracji „KonCi by Sebastian Cichy”, związany z gastronomią od ponad 30 lat, Kamil Czajkowski – menedżer hotelowy z kilkunastoletnim doświadczeniem oraz Krzysztof Studziński – reprezentant Polski i zdobywca 3. miejsca w konkursie na najlepszego recepcjonistę świata.
Wyzwania dla Młodych Talentów
Podczas "Hotelowych Zawodów" mocno stawiano na poznanie praktyczne. Młodzież miała okazję zapoznać się z infrastrukturą obiektów i zobaczyć, jak wygląda codzienna praca w hotelu. Uczniowie eksplorowali tajniki gościnności poprzez różnorodne zadania przygotowane przez kadrę managerską obiektów Primavera i Hotel Astor. Wśród wyzwań znalazły się m.in. ścielenie łóżek na czas, gotowanie potraw, nakrywanie stołów, obsługa w recepcji czy serwowanie koktajli.
Wsparcie medialne i Patronat Honorowy
Wydarzenie zyskało wsparcie i uznanie w postaci patronatu honorowego Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Starosty Puckiego Jarosława Białka oraz Burmistrza Władysławowa Romana Kużela. Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Radio Kaszebe i Twoja Telewizja Morska.
Perspektywy Rozwoju w Hotelarstwie
Krzysztof Michalski, manager działu HR Primavera Hotele, podkreślił, że celem akcji było pokazanie uczniom, że hotelarstwo to nie tylko praca na start czy sezonowo, lecz również fascynująca przestrzeń do rozwoju zawodowego: „Wszyscy myślą, że to dobra praca na start: na sezon, na czas studiów. Tymczasem my prowadząc dwa duże całoroczne obiekty hotelarskie, chcemy budować stabilny, silny zespół składający się z osób, które lubią swój zawód oraz pracę z ludźmi. Chcemy rozwijać naszych pracowników, aby być dla nich alternatywą zawodową na wiele lat.”
Duża frekwencja oraz zainteresowanie akcją wśród lokalnych władz, mediów i instytucji z branży hotelarskiej pokazują, że to inicjatywa doceniana i potrzebna. Branża turystyczna i hotelarska to sektor szczególnie istotny w regionie nadmorskim, dlatego bardzo ważne jest, by promować ją wśród młodych osób stojących przed wyborem swojej ścieżki kariery.
INFORMACJA PRASOWA